Henriëtte Hertoghs

Mijn naam is Henriëtte Hertoghs, grondlegger van Vocal Massage en stempedagoog.

De stem heeft altijd mijn interesse gehad. Vanuit die interesse ben ik logopedie gaan studeren en me later gaan specialiseren. Tijdens deze specialisatie kwam manuele larynxfacilitatie (mlf) op mijn pad. Binnen de logopedische behandelingen haalde ik met mlf goede resultaten maar toch miste ik nog een stukje.

Na een tijd lang gewerkt te hebben met vocalisten voelde ik dat wat zij doen topsport is. Zo ontstond mijn idee voor een sportmassage 'voor de stem'. Na verschillend onderzoek ontdekte ik dat dat nog niet bestond. Ik heb met masseurs, manueel- en fysiotherapeuten gesproken én geoefend en op deze manier is de massage ontstaan die we nu geven: Vocal Massage. Een massage die niet alleen in te zetten is bij herstel, maar juist ook als onderhoud van de stem.

Meer achtergrond
Als kind zong ik in een kinderkoor. Omdat ik zo graag én zoveel zong heb ik van mijn 9de tot mijn 30ste klassiek les gehad. Ondertussen werd het kinderkoor een zeer actief jongerenkoor. Er werd een musicalstichting opgericht waar ik jarenlang deel uit maakte van het ensemble en hier en daar ook een rol vertolkte. Tijdens de opleiding logopedie had de stem al mijn grootste interesse en ik mocht dan ook vaak vocalisten begeleiden naar een auditie, solo of rol. In 2016 heb ik de 1-year-course Complete Vocal Technique (CVT) afgerond in Nederland.

Stem
Op het gebied van de stem heb ik veel ervaring als logopedist, maar daarnaast heb ik onder meer de volgende scholing gevolgd:

  • Psychogene stemstoornissen
  • Stem en theater
  • Presentatietechnieken
  • Meer dan larynxmanipulatie
  • Stemtherapie bij kinderen
  • Kinesiotaping
  • Biofeedback en triggerpoints
  • Anatomie (varkens)larynx
  • Manuele technieken in de stempraktijk

De stem is voor mij het mooiste en meest kwetsbare instrument. Het is zo ontzettend puur en weerspiegelt de emoties, ons ‘zijn’. Om met de stem te kunnen werken vind ik het belangrijk om niet alleen de techniek te beheersen, maar meer nog de persoon te leren kennen. Ik luister (en praat) graag. Ter ondersteuning heb ik in het verleden een opleiding Emotioneel Lichaamswerk afgerond. In 2022 ben ik ingewijd in Reiki 3. Vocal Massage blijft iedere keer speciaal om te mogen geven. Het werken in één van de meest kwetsbare gebieden van de mens vraagt om vertrouwen en dat blijft bijzonder om te mogen doen. Om hierbij te kijken naar de hele persoon mag niet vergeten worden.

Vragen? Neem contact op!

06 2336 5982

Stuur een bericht